Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Οι πλάκες του Νόμου, σύμβολο της Παναγίας

Σήμερα που η Εκκλησία εορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου στα Άγια των Αγίων, παρουσιάζουμε απόσπασμα από την δεύτερη ομιλία του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου, με θέμα <<ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ>>, όπου λαμβάνει απο το σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα. Στα Άγια των Αγίων, το σπουδαιότερο πράγμα που υπήρχε ήταν η Κιβωτός της Διαθήκης.
 

Οι πλάκες του Νόμου, σύμβολο της Παναγίας 


<<Το σπουδαιότερο πράγμα μέσα στην Κιβωτό της Διαθήκης είπαμε, ήταν οι δύο πλάκες του Νόμου. Με το δάκτυλο του Θεού εγράφη ο Δεκάλογος και τοποθετήθηκε μέσα στην Κιβωτό της Διαθήκης. Και αυτές οι πλάκες του λόγου του Θεού, του Δεκαλόγου είναι σύμβολο της Θεοτόκου. Αυτή την έννοια αποδίδει άριστα ο Ακάθιστος Ύμνος όπως και πολλές άλλες έννοιες. Αυτό το ποίημα, που λέγεται Ακάθιστος Ύμνος είναι όμορφο όπως είναι όμορφη η Άνοιξη στην πατρίδα μας. Γεμάτο θέλγητρα. <<Χαίρε ο τόμος εν ω δακτύλω εγγέγραπται Πατρός ο Λόγος Αγνή>>. Σαν να λέει ο υμνογράφος <<Αγνή, Παναγία Παρθένε, είσαι η πλάκα, η νοητή, η ζωντανή πλάκα, ή το ζωντανό χαρτί θα λέγαμε σήμερα όπου με το δάκτυλο του Θεού, γράφτηκε όχι ο λόγος με λάμδα μικρό, (αλλά) ο Λόγος με λάμδα κεφαλαίο>>. Ο Λόγος με λάμδα κεφαλαίο είναι ο Ιησούς Χριστός.
Είναι το πυξίον, η πλάκα, ο χάρτης, η περγαμηνή αν θέλετε, όπου με το δάκτυλο του Θεού, με τη δύναμη του Θεού, γράφτηκε, αποτυπώθηκε ο Λόγος με λάμδα κεφαλαίο, αφού η Παναγία συνέλαβε και κυοφόρησε τον προαιώνιο Λόγο>>.
 
Απομαγνητοφωνημένο πολύ μικρό απόσπασμα από την ομιλία του κ. Νικολάου Σωτηρόπουλου 313. Συμβολα της Θεοτόκου (Β’) (Εβρ. θ’ 1-8) (28-11-1999) όπου αναφέρει 6 σύμβολα της Θεοτόκου. 
  

Την ομιλία θα την βρείτε στο βιβλιοπωλείο Ο ΣΤΑΥΡΟΣ Ζωοδόχου Πηγής 44, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου