Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑΙΣ


¨…. Επί της  βασιλείας του Λέοντος του Μεγάλου –  Θρακός – (457-474) δύο προσκυνηταί των Αγίων Τόπων (Γαλβίνος και Κάνδιδος, αδελφοί) έφερον από εκεί εις την Κωνσταντινούπολιν Εσθήτα της Υπεραγίας Θεοτόκου εντός κιβωτίου το οποίον άφησαν εις συνοικίαν «Βλαχέρναι», όπου ανηγέρθη (473 μ. Χ.) υπό του αυτοκράτορος Ναός προς τιμήν της Θεοτόκου – της Παναγίας των Βλαχερνών. Από αφορμήν εθνικών γεγονότων με την κατ’ επανάληψιν προστασίαν της Κωνσταντινουπόλεως υπό της Θεοτόκου, καθιερώθη πανηγυρική εορτή «Τα Καταθέσια της Τιμίας Εσθήτος» τη 2α Ιουλίου.
…. Μετά την σωτήριον αυτήν νίκην ο λαός και ο κλήρος, χοροστατούντος του Πατριάρχου, έψαλον εις τον Ναόν της Παναγίας των Βλαχερνών «εν ολονυκτίω ορθοστασία» τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου – τον Ακάθιστον Ύμνον – ως νικητήρια και ευχαριστήρια προς την Υπερμάχον Στρατηγόν. 
….. Εις την φήμην αυτήν έχει την αρχήν και την ονομασίαν και το Μοναστηράκι αυτό – Μοναστηράκι «Παναγία η Βλαχέρνα» της Καστανιάς – το οποίον ευρίσκεται εις σπήλαιον επί της κορυφής του όρους  «Καστανιά» (Κνάκαλος κατά τον Παυσανίαν), που κείται βορείως του χωριού Βλαχέρνας (πρώην Μπεζενίκου) και είναι κατάφυτο από πρίνια, έλατα, και κέδρα. Η απόστασις από του χωρίου είναι περίπου 1 ώρα και 15΄.¨ 
Πηγή: ¨Η ΒΛΑΧΕΡΝΑ¨ του Δημ. Λολώνη
(Απολυτίκιο)
¨Θεοτόκε αειπάρθενε, των ανθρώπων η σκέπη. Εσθήτα και Ζώνην του αχράντου σου σώματος, κραταιάν τη Πόλει σου περιβολήν εδωρήσω, τω ασπόρω τόκω σου άφθαρτα διαμείναντα επί σοι γαρ και φύσις, καινοτομείται και χρόνος. Διό δυσωπούμεν σε, ειρήνη, τη πολιτεία σου δώρησαι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.¨
 Ο ήχος της καμπάνας ακούγεται ψηλά από το μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας καλώντας τους πιστούς να τιμήσουν το μοναστήρι. Άλλοι βρίσκονται εκεί, άλλοι είναι στο δρόμο και άλλοι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν. Σε λίγο η εκκλησία είναι ασφυκτικά γεμάτη και ο κόσμος γεμίζει τον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού, έχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία, αλλά ταυτόχρονα να απολαύσει την εκπληκτική θέα που προσφέρει το τοπίο. Οι ιερείς  και οι ιεροψάλτες δημιούργησαν μία όμορφη ατμόσφαιρα  με τις ψαλμωδίες τους, συμμετείχαν οι: π. Παναγιώτης Τρυφονόπουλος (ιερέας του χωριού μας),  π. Κων/νος Πανουσόπουλος, ο π. Αριστείδης  Ζάβος,  π. Παναγιώτης Τρυφονόπουλος, ο Ιεροδιάκονος της Μητροπόλεως π. Δημήτριος Κολλιόπουλος και ο Μοναχός Δανιήλ από το Βαλτεσινίκο. Τελέστηκε αρτοκλασία, υπήρχε κλήρωση για το αρνί-τάμα στην Παναγία (προσφορά Τρ. Τσαρουχά) και τέλος όλοι κατέβηκαν στη βρύση όπου ακολούθησε φαγητό και γλέντι από τη Μορφωτική Κίνηση, αναβιώνοντας το παλιό έθιμο. Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στην εκκλησιαστική επιτροπή, για την συντήρηση και καθαριότητα του μοναστηριού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου