Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

οι ακολουθίες προς τιμήν της θεοτόκου


    ...



3. οι ακολουθίες προς τιμήν της θεοτόκου ΜΠΑΛΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    1. Οι ακολουθίες προς τιμήν της Θεοτόκου.
    2. Οι ορθόδοξοι χριστιανοί τιμούν και ευλαβούνται τη Θεοτόκο. Η ύψιστη τιμή εκφράζεται με την περίοπτη θέση που η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει δώσει στη Θεοτόκο καθώς και την αγάπη και τον σεβασμό που εκδηλώνει για αυτή.
    3. Πλήθος ακολουθιών έχουν γραφτεί προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου και κοσμούν την λειτουργική ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Οι πιο αξιοσημείωτες εξ αυτών που είναι γραμμένες από μεγάλους υμνωδούς και υμνογράφους της εκκλησίας μας, είναι:  Της Γεννήσεως  Των Εισοδίων  Της Υπαπαντής  Του Ευαγγελισμού  Της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  Του Ακάθιστου Ύμνου
    4. Η ακολουθία της Γεννήσεως  Η Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου γιορτάζεται από την Εκκλησία μας στις 8 Σεπτεμβρίου και είναι η πρώτη Θεομητορική εορτή του εκκλησιαστικού έτους.  Η γέννηση της Θεοτόκου δεν προήλθε από άσπιλη σύλληψη, αλλά μετά από τη φυσική συνάφεια του Ιωακείμ και της Άννας. Γεννήθηκε σε εννέα μήνες και ονομάστηκε Μαριάμ
    5. Η ακολουθία των Εισοδίων   Μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους είναι τα «Εισόδια» της Θεοτόκου. Η Εκκλησία μας την τιμά στις 21 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση της Εκκλησίας η Παρθένος Μαρία οδηγήθηκε από τους γονείς της στο ναό του Σολομώντα σε ηλικία τριών ετών. Εκεί παρέμεινε μέχρι το 14ο έτος της ηλικίας της.
    6. Η ακολουθία της Υπαπαντής   Στις 2 Φεβρουαρίου εορτάζεται η υπαπαντή του Ιησού Χριστού. Εκείνη την εποχή κάθε πρωτότοκο αρσενικό παιδί έπρεπε να αφιερώνεται στο Θεό. Έτσι η Θεοτόκος 40 ημέρες μετά την γέννηση του Χριστού πήγε τον υιό της στην Ιερουσαλήμ για να τον παρουσιάσει στο Ιερό.
    7. Η ακολουθία του Ευαγγελισμού  Στις 25 Μαρτίου εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Την χαρμόσυνη δηλαδή είδηση που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού.
    8. Η ακολουθία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μια Θεομητορική εορτή των Χριστιανικών Εκκλησιών, η οποία εορτάζεται στις 15 Αυγούστου.  Κατά την παράδοση, όταν η Παναγία πληροφορήθηκε άνωθεν τον επικείμενο θάνατό της, προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών, ετοιμάστηκε και ανέφερε το γεγονός στους Αποστόλους. Επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι Στα Ιεροσόλυμα, μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανής . Μετά από τρεις μέρες ο τάφος ήταν άδειος. Η Παναγία μετατέθηκε στους ουρανούς.
    9. Η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου  Ακάθιστος ύμνος επικράτησε να λέγεται ένας ύμνος «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του.  Ψάλλεται ενταγμένος στο λειτουργικό πλαίσιο της ακολουθίας του Μικρού Αποδείπνου, σε όλους τους Ιερούς Ναούς, τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος.
    10.  Γενικό θέμα του ύμνου είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ο οποίος πηγάζει από την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας και περιγράφει τα ιστορικά γεγονότα, αλλά προχωρεί και σε θεολογική και δογματική ανάλυσή τους.  Με βάση την εκκλησία εορτάζει 16 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα.
    11. Πηγές  Βικιπαίδεια  imnologia.com  agioritis.pblogs. gr Φρειδερίκη Στογιάννου Δέσποινα Συμεωνίδου Στέργιος Παπαγιάννης
    12. ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ:  Στογιάννου Φένια  Παπαγιάννης Στέργιος  Συμεωνίδου Δέσποινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου