Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Αθωνίτισσα Θεοτόκος

Αθωνίτισσα Θεοτόκος
13 Αυγούστου 2013
Πολιτισμός / Εκδόσεις   Μουσική  
Παραδόθηκε στο φιλόμουσο κοινό ο ψηφιακός δίσκος με τίτλο: «Αθωνίτισσα Θεοτόκος» από το Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης. Πρόκειται για μια μουσική έκδοση  με ύμνους αφιερωμένους στην Παναγία. Τα περισσότερα ποιήματα και μελοποιήματα είναι έργα αγιορειτών πατέρων, παλαιών και νεωτέρων, που ερμηνεύει αριστοτεχνικώς ο βυζαντινός  χορός «Τρόπος» υπο την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Αγγελίδη.
athonitissa
Το περιεχόμενο της έκδοσης περιλαμβάνει έργα του αοίδιμου μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη ενός εκ των μεγάλων υμνογράφων του καιρού μας με κολοσσιαίο υμνογραφικό έργο. Οι μελουργοί είναι κυρίως αγιορείτες πατέρες οι οποίοι με τις συνθέσεις τους καταγράφουν τη ψαλτική παράδοση του Αγίου Όρους. Στην έκδοση διακρίνονται έργα των: Ιωάσαφ Διονυσιάτου, Συνεσίου Σταυρονικητιανού,  Δανιήλ Κατουνακιώτη και Θεοφάνους Βατοπεδινού.
Ο υμνογραφικός πλούτος και η ηχητική έκφραση που αναδεικνύει η κατα πάντα επιμελημένη και καλαίσθητη έκδοση, είναι νομίζουμε τα στοιχεία εκείνα που θα μαγνητίσουν τους γνώστες της βυζαντινής μουσικής αλλά και κάθε φιλόμουσο που ξέρει να διακρίνει το καλό άκουσμα και τη πάντερπνη μελωδία.
Το μάθημα που ακολουθεί «Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας» σε ήχο Α΄ είναι μέλος Ιωάσαφ Διονυσιάτου, ψαλλόμενο σε αγρυπνία με αργό μελισματικό τρόπο.


«Παναγία Δέσποινα» σε ήχο βαρύ διατονικό είναι μελοποίηση του Δανιήλ Κατουνακιώτου και ερμηνεύει ο π. Χαράλαμπος Ελμάλόγλου.


Βασίλειος Χάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου